Geen uitlevering terreurverdachte Sabir K. aan Amerika

05 april 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland mag Sabir K. niet aan de Verenigde Staten uitleveren. De Verenigde Staten willen K. berechten voor het beramen van aanslagen voor terreurorganisatie Al-Qa’ida.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten.

Voorwaarde

De rechter besliste twee maanden geleden dat de uitlevering mocht doorgaan, op voorwaarde dat de Amerikanen een goede psychische behandeling voor K. konden garanderen.

Het Amerikaanse federale gevangenisbureau liet weten dat er behandeling mogelijk is, maar niet dezelfde als K. in Nederland heeft gehad. Daarop stapte K. opnieuw naar de rechter.

Zelfmoordaanslag

De terreurverdachte zou volgens de Amerikanen in 2010 een plan hebben gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse basis in Afghanistan.

Enkele jaren eerder zou hij in de buurt van het kamp mortiergranaten hebben verstopt voor een aanval. In 2007 zou K. met medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan zijn overgestoken om de moordplannen uit te voeren.

Speciale therapie

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelde eerder als voorwaarde aan de uitlevering dat de Verenigde Staten hem een EMDR-behandeling zouden aanbieden voor zijn psychische problemen. Een EMDR-behandeling is een speciale therapie die K. in Nederland kreeg voor de verwerking van een trauma.

Nu duidelijk is dat de Verenigde Staten zo’n behandeling niet kunnen garanderen, vindt de rechter dat de staat zich aan haar woord moet houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.