nederland

Achttien jaar cel voor Wageningse gifmoord

24 april 2013Leestijd: 2 minuten

De 55-jarige Nasr S. is woensdag veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op zijn vrouw Marian Heij (60). De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Dat maakte de rechtbank in Arnhem woensdag bekend.

Gif

De rechtbank acht bewezen dat S. twee keer aan het giftige natriumazide wist te komen via zijn vriendin, een analiste uit het UMC Nijmegen. Hij zei dat hij het gif nodig had om muizen te bestrijden in zijn geboorteland Marokko. In werkelijlkheid mengde S. het gif door het eten en drinken van zijn echtgenote.

Heij werd vanaf oktober 2011 ziek. Ze kreeg het gif in mei vorig jaar nog twee keer toegediend, waarna ze overleed aan de gevolgen van de vergiftiging.

Parasiteren

De rechtbank sprak van een ‘gruwelijke en meedogenloze moord’, die op bijna martelende manier is voltrokken. Uit notities en e-mails van de vrouw blijkt hoeveel pijn en angst ze heeft doorstaan. Haar familie vreesde al eerder vergiftiging.

Deskundigen vermoeden dat S. parasiteerde op kwetsbare vrouwen. Hij drong aan op een huwelijk in gemeenschap van goederen en liet Heij haar testament veranderen zodat hij de enige begunstigde was. Heij was een succesvolle boekhandelaar.

S. had bij de Nijmeegse analiste op zolder zo’n 150.000 euro aan contant geld liggen, afkomstig van zijn gezamenlijke rekening met Heij. Dit bedrag is in beslag genomen en moet van de rechter naar de notaris. S. loste ook grote schulden af van het geld dat vrijkwam uit de verkoop van de boekenzaak van Heij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.