Aantal huizenverkopers met restschuld neemt snel toe

03 april 2013Leestijd: 1 minuut

Het aantal huizenverkopers met een restschuld is in het eerste kwartaal van dit jaar met 70 procent omhooggeschoten tot 1.313. De huiseigenaren doen steeds vaker een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning.

Aangescherpte regels

De scherpe toename van de verliesdeclaraties komt volgens de stichting vooral doordat er eind vorig jaar fors meer huizen zijn verkocht. De gemiddelde restschuld ging omhoog van 32.577 euro naar 36.595 euro.

Veel huizenkopers wilden voor het einde van jaar nog profiteren van gunstige hypotheekregels, die op 1 januari zijn aangescherpt.

Dalende prijzen

Door de dalende huizenprijzen blijven huizenverkopers steeds vaker met een restschuld zitten.

De stichting voorziet dat het aantal verliesdeclaraties ook in heel 2013 hoger zal uitpakken dan in 2012. Toen ging het in totaal om 3.548 gevallen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.