Wederom twintig jaar en tbs geëist tegen Robert Mikelsons

26 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep opnieuw twintig jaar gevangenisstraf en tbs tegen pedofiel Robert Mikelsons. De 29-jarige crèchemedewerker staat terecht voor misbruik van tientallen zeer jonge kinderen in de zogeheten Amsterdamse zedenzaak.

In het hoger beroep liet het OM vandaag weten welke straf het ministerie gepast vindt voor Mikelsons en zijn partner Richard van Olffen.

Systematisch misbruik

Mikelsons misbruikte systematisch 67 zeer jonge kinderen en produceerde kinderporno. De rechtbank Amsterdam veroordeelde de pedofiel vorig jaar tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Justitie had toen de maximale straf geëist: twintig jaar cel met tbs.

De veroordeelde ging in hoger beroep omdat hij vond dat de rechtszaak oneerlijk was verlopen. Hij was het niet eens met de combinatie van een lange celstraf met tbs. Hij heeft zijn misdaden bekend en wil zo snel mogelijk met de psycholigische behandeling starten.

Beroep intrekken

Twee weken geleden vroeg hij plotseling of hij het hoger beroep kon intrekken. Later trok hij dat verzoek weer in.

Ook het OM had beroep aangetekend tegen de opgelegde straf.

Maximale straf

Tegen de partner van Mikelsons, Van Olffen, eiste het OM in de rechtszaak twaalf jaar cel en tbs, maar de rechter veroordeelde de medeplichtige tot zes jaar cel en tbs.

Justitie eist vandaag in het hoger beroep wederom twaalf jaar cel en tegen Van Olffen.

Genoegdoening

Volgens het OM worden met de strafeisen in het hoger beroep niet alleen recht gedaan aan de slachtoffertjes en hun ouders, maar ook aan de samenleving. ‘De samenleving heeft behoefte aan genoegdoening, vergelding,’ zegt de advocaat-generaal.

Het OM vindt dat Robert Mikelsons steeds weer zijn eigen seksuele gevoelens voorrang heeft gegeven boven de belangen en gevoelens van de kinderen uit deze zaak.

Nauwelijks nieuwe feiten

Tijdens de vier openbare zittingen kwamen nauwelijks nieuwe feiten aan het licht. Deskundigen oordeelden opnieuw dat Mikelsons verminderd toerekeningsvatbaar is en tbs met dwangverpleging moet krijgen.

Het gerechtshof doet op 25 april uitspraak over de zaak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.