Wachtgeldregeling gemeentebestuurders kost miljoenen

22 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Burgemeesters en wethouders die de afgelopen drie jaar hun baan verloren omdat hun gemeente verdween door een fusie, hebben ruim 3,2 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. 34 gemeenten die fuseerden tot elf nieuwe gemeenten, moeten fors betalen voor de ex-bestuurders.

Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

Wethouders

In totaal maakten 55 wethouders en 11 burgemeesters gebruik van de wachtgeldregeling. De burgemeesters kregen in totaal bijna 730.000 euro uit de staatskas uitgekeerd.

Ex-wethouders ontvingen 2.560.000 euro. Gemiddeld wordt elke maand aan deze wethouders 2.326 euro overgeschreven.

Friesland

Uit de gegevens blijkt tevens dat de huidige gemeente Súdwest-Fryslân het meeste wachtgeld moet opbrengen. Aan dertien wethouders werd sinds de fusie in 2011 maar liefst 950.000 euro uitbetaald.

‘Dat is voor de burgers niet leuk, maar ja, ze hebben hier gewoon wel recht op,’ zegt fractievoorzitter Hans Visser van het CDA van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.