Verkeerschaos door sneeuw, ‘ga niet de weg op’

12 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Automobilisten kunnen in Zuid- en Midden-Limburg tot en met de avondspits beter niet de weg op gaan als het niet hoeft. Die waarschuwing geeft Rijkswaterstaat in verband met de aanhoudende sneeuwval in deze regio. Er is sprake van ernstige hinder voor het verkeer.

In de driehoek Maastricht-Venlo-Eindhoven rijdt veel verkeer langzaam, meldde de ANWB. Op de A2 (Maastricht-Eindhoven) rijden tussen Nederweert en Eindhoven auto’s over een lengte van 18 kilometer langzaam.

Sneeuwploegen

Rijkswaterstaat zegt dat er preventief is gestrooid op de wegen. Waar nodig worden sneeuwploegen ingezet, maar die kunnen minder makkelijk hun werk doen als het verkeer in de spits vastloopt, legt een woordvoerder uit.

De sneeuw is gevallen in Noord-Brabant, Limburg, een deel van Zeeland en een stukje van Gelderland. Ook het KNMI waarschuwt dinsdag nog voor langdurige sneeuwval. Het weerinstituut kondigde ‘code oranje’ af voor Limburg en het zuidoosten van Brabant.

Sneeuwduinen

In grote delen van Limburg, Brabant en het zuiden van Zeeland valt langdurig sneeuw, meldt het weerinstituut. In het zuiden en zuidoosten van Brabant en in het midden en zuiden van Limburg kan dinsdagochtend op verschillende plekken zeker 10 centimeter vallen.

Bovendien kan de wind stuifsneeuw en sneeuwduinen veroorzaken. De sneeuw trekt in de loop van de ochtend en middag zuidoostwaarts en verlaat in de avond ook Zuid-Limburg, verwacht het KNMI.

Dienstregeling treinen

In het Waddengebied valt de komende uren soms een lichte sneeuwbui. Ook hier waait de sneeuw soms op tot sneeuwduinen.

Vanwege de sneeuwval rijden er dinsdag minder treinen in het zuiden van het land. De Nederlandse Spoorwegen hadden dat maandag al aangekondigd. Het zuiden van het land wordt dinsdag zoveel mogelijk losgekoppeld van het landelijke spoornet, zegt de NS.

Door deze aanpassing is de kans kleiner dat verstoringen in het zuiden invloed hebben op de dienstregeling in de rest van Nederland. Reizigers krijgen het advies om voor vertrek de reisplanners te raadplegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.