Verdachten dood grensrechter verschijnen voor rechter

11 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Zeven verdachten die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen verschijnen maandag op een zitting van de rechtbank in Lelystad.

Het gaat om een voorbereidende zitting, in de aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de zaak eind mei.

Toegang journalisten

Zes van de zeven verdachten zijn minderjarig.

Om die reden zou hun zaak eigenlijk achter gesloten deuren moeten worden behandeld, maar de rechtbank wil vanwege de grote maatschappelijke impact van de zaak bijzondere toegang verlenen aan journalisten.

Hoofd trappen

De 41-jarige Richard Nieuwenhuizen was begin december grensrechter bij een wedstrijd van de B-jeugd van zijn club Buitenboys uit Almere tegen Nieuw-Sloten uit Amsterdam.

Na afloop kwam het tot ongeregeldheden, waarbij Nieuwenhuizen door een groep werd belaagd. Hij zou daarbij tegen zijn hoofd zijn getrapt. Een paar uur na het incident zakte de grensrechter in elkaar. Hij overleed de volgende dag.

Op vrije voeten

Het incident leidde tot een golf van verontwaardiging en afschuw in Nederland.

De zeven verdachten die maandag voor de rechter komen, zitten nog steeds in voorarrest. Een achtste verdachte is op vrije voeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.