Verdachten dood grensrechter: ‘OM kletst maar wat’

11 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De zeven gedetineerde verdachten van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen blijven ontkennen dat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van de man. Toch oordeelt de rechtbank dat de verdachten in elk geval tot eind mei vast blijven zitten.

‘De Officier van Justitie kletst maar wat,’ zei een van de jeugdige verdachten maandag tegenover de rechtbank in Lelystad tegen het einde van de pro-formazitting.

De voetballers van de B1 van Nieuw Sloten ontkennen stellig dat zij verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de dood van Nieuwenhuizen.

Trap tegen schouder

Slechts een van de zeven verdachten geeft toe een trap te hebben uitgedeeld, tegen de schouder van Nieuwenhuizen. De anderen zeggen hem ‘niet te hebben aangeraakt’. De enige verdachte vader, de 51-jarige El-Hasan D. zei ‘nooit agressief’ te zijn.

Maar de Officier van Justitie Joost Zeilstra wil niets van de onschuld van de verdachten weten. Volgens hem liggen er vele belastende verklaringen tegen de verdachten op tafel.

Pech

De verdediging blijft volhouden dat de dood van Nieuwenhuizen tot stand is gekomen na een ‘tragische maar bizarre samenloop van omstandigheden’. Advocaat Sander Janssen wijst op de conclusie van het Nederlands Forensisch Instituut waarin wordt vastgesteld hoe ‘uitzonderlijk’ de dood van Nieuwenhuizen is. De verdachten waren volgens de raadsman nooit van plan de man te doden.

Langer vast

Hoe dan ook oordeelde de rechtbank dat, ook vanwege ‘het maatschappelijke belang van de zaak’ de belastende verklaringen het langer vasthouden van de verdachten afdoende rechtvaardigen. De aanvang van het inhoudelijke proces staat gepland voor eind mei.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.