Verdachte Schipholbrand in hoger beroep vrijgesproken

01 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De hoofdverdachte van de brand in het cellencomplex op Schiphol is in hoger beroep op alle punten vrijgesproken. Volgens het gerechtshof kan Ahmed al-Jeballi niet verantwoordelijk worden gehouden voor de brand.

De uitgezette Libische asielzoeker Ahmed al-Jeballi werd in eerste instantie veroordeeld tot een celstraf van drie jaar vanwege het opzettelijk veroorzaken van de brand die in 2005 uitbrak in het cellencomplex op Schiphol-Oost bij Oude Meer.

Uit nieuwe onderzoeken kwam naar voren dat de opzet van al-Jeballi niet kon worden bewezen. Op basis daarvan bepaalde de Hoge Raad dat het hoger beroep in de zaak over moest worden gedaan.

Geen schuld

Het gerechtshof oordeelt nu dat Ahmed al-Jeballi niet kon weten dat door het wegschieten van een sigarettenpeuk brand kon ontstaan. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut is de kans op brand na het wegschieten van een peuk onder daarvoor ideale omstandigheden ongeveer 16 procent.

De elf doden die bij de brand vielen, komen volgens het hof dan ook niet voor rekening van de Libiër. Door bouwfouten was het inmiddels gesloten cellencomplex niet brandveilig.

Opstappen

Vanwege de fouten moesten ministers Piet Hein Donner (CDA, Justitie) en Sybilla Dekker (VVD, VROM) aftreden.

De uitgezette illegalen die de brand overleefden, hebben een schadevergoeding ontvangen van de staat en zijn nog altijd in het land.

Het Openbaar Ministerie zegt verbaasd te zijn over het arrest en overweegt in cassatie te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.