Twitter populair medium voor bedreigingen politici

28 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Twitter en e-mail zijn de meest populaire platforms voor ontevreden burgers om volksvertegenwoordigers in Den Haag te bedreigen. Facebook en Youtube worden minder frequent gebruikt.

Dat blijkt uit gegevens van het Team Bedreigde Politici (TBP) van de politie Haaglanden.

Bij het team kwamen het afgelopen jaar in totaal 264 meldingen van bedreiging binnen. In 113 keer van de gevallen werd er aangifte gedaan. Dat is ongeveer even veel als de afgelopen jaren, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Minderjarigen

De meeste bedreigingen komen per e-mail binnen en zijn afkomstig van minderjarigen. De brief per post en de telefoon worden steeds minder gebruikt. Dreigen met de dood of zware mishandeling, in welke vorm dan ook, is strafbaar in Nederland. De maximale straf voor schriftelijke bedreiging is vier jaar cel.

Anoniem

Digitale bedreigingen zijn voor de politie vaak lastig aan te pakken, omdat het veelal op anonieme basis gebeurt. De politie kan ervoor kiezen om bij Twitter via een rechtshulpverzoek gegevens van bedreigers op te vragen in de Verenigde Staten, waar Twitter is gevestigd.

Het OM kiest vermoedelijk ook voor deze tactiek in de zaak rond VU-studente Natalja Laurey. Zij werd met de dood bedreigd nadat onbekenden uit haar naam anti-moslimteksten rondstuurden.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.