Turken in Rotterdam de straat op uit protest om Yunus

16 maart 2013Leestijd: 2 minuten

In Rotterdam staat een groot protest gepland tijdens het bezoek van de Turkse premier Tayyip Erdogan aan de stad. De Turken zijn boos over de plaatsing van het Turkse kind Yunus bij een lesbisch stel.

Via Facebook worden Turken opgeroepen om zich donderdag in Rotterdam te melden bij het bezoek van Erdogan aan het cursuscentrum Islamitische Universiteit Rotterdam.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) is alert, maar heeft nog geen officiële melding van het protest binnen, schrijft De Telegraaf.

Rel

Rond de 9-jarige Yunus, die is ondergedoken met zijn moeders, dreigt zich een diplomatieke rel te ontpoppen.

Jeugdzorg, verantwoordelijk voor de plaatsing, is ontboden door de Turkse ambassadeur in Den Haag. Jeugdzorg heeft gehoor gegeven aan de oproep ‘om escalatie’ te voorkomen.

Campagne

De biologische moeder, die haar kind al negen jaar geleden verplicht heeft moeten afstaan vanwege signalen van mishandeling, is in haar thuisland een mediacampagne begonnen om haar kind terug te krijgen.

Een tv-zender zendt al dagen een programma uit dat luistert naar de naam ‘Nederland blijf van onze kinderen af’.

Erdogan

De moeder wil dat de Turkse premier Erdogan de zaak tijdens zijn bezoek aan Nederland volgende week bij collega Mark Rutte (VVD) aanstipt. Waarnemend premier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag duidelijk dat Nederland niet zit te wachten op Turkse bemoeienis.

Het protest staat gepland voor donderdag bij de Islamitische Universiteit Rotterdam aan de Bergweg. Ondanks de misleidende naam gaat het hier overigens niet om een echte universiteit. Er staat officieel maar één erkende HBO-opleiding geregistreerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.