Schilderijendieven Kunsthal niet in Nederland vervolgd

13 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Het strafproces tegen drie verdachten van de roof van de kostbare schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam, zal plaatshebben in Roemenië, niet in Nederland.

‘We hebben niet om overdracht van de verdachten gevraagd. De vervolging en berechting vinden in Roemenië plaats,’ laat het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten aan De Telegraaf.

Conflict

Het OM wil niet zeggen waarom ervoor is gekozen om de drie mannen niet in Nederland te vervolgen. Ook over een conflict met de Roemeense autoriteiten laat Justitie niets los.

In oktober werden zeven zeer waardevolle schilderijen gestolen uit museum de Kunsthal. Het gaat om schilderijen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud.

Uitlevering

In januari werden drie mannen aangehouden in Roemenië. Plaatselijke media meldden toen dat grote onenigheid ontstond tussen Nederlandse onderzoekers en Justitie in Boekarest over uitlevering aan Nederland.

De Roemenen zou dat hebben geweigerd, omdat ze de mannen slechts zien als medeplichtigen en een belangrijke opdrachtgever op de achtergrond vermoedt.

De enige die hier wellicht wel berecht wordt, is de vorige week gearresteerde vriendin van een van de verdachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.