Rechter twijfelt aan verklaring moordenaar Vaatstra

28 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De rechter twijfelt aan de verklaring van de moordenaar van Marianne Vaatstra. Jasper S. zegt dat hij volledig in paniek was en handelde in ‘een roes’. Daarom kan hij op veel vragen geen antwoord geven.

Dat vertelt S. donderdag tijdens een zitting in de rechtbank van Leeuwarden.

Details

‘Mijn lichaam heeft het gedaan, ik was het niet. Bij vol bewustzijn doe ik zoiets niet,’ vertelde S. Op sommige vragen wist hij zich details te herinneren, andere niet. De rechter: ‘ik wil weten waar de scheiding loopt.’

Jasper S. barstte in tranen uit nadat de rechter benadrukte dat hij tot drie keer toe de keel van de zestienjarige Vaatstra doorsneed. Volgens S. was Vaatstra tot dat moment volledig bij kennis.

Ongeloof

De patholoog-anatoom zegt uit de wonden te kunnen opmaken dat het meisje dood of buiten bewustzijn was tijdens de verkrachting. S. ontkent stellig: ‘Ik weet niet veel meer, maar wel dat ze alles toeliet uit angst voor het mes.’

De rechtbank kan zich niet voorstellen dat Vaatstra zich niet heeft verzet. ‘U weet het niet of zegt het niet’, zei een rechter.

Drie keer

Jasper S. verkrachtte Marianne Vaatstra in een weiland bij Veenklooster. Daarna sloeg de angst toe. S. begon te beseffen waar hij mee bezig was: ‘Angst voor ontdekking, van alles schoot door me heen.’

Hij vertelt dat hij Vaatstra omdraaide en haar probeerde te wurgen met haar bh. Toen dat niet lukte, pakte hij ‘in paniek’ een mes en sneed drie keer haar keel door.

Handelingen

‘Ik dacht alleen maar aan mijn gezin en aan de ontdekking en wat dat teweeg zou brengen. Dat schoot allemaal door mij heen,’ zegt S., die eerder in dezelfde zitting verklaarde dat zijn handelingen hem beter bij zijn gebleven dan zijn gevoelens en reacties.

Emoties

S. benadrukt in de rechtzaal dat hij handelde in een ‘roes’. Volgens zijn advocaat Jan Vlug zijn de herinneringen van S. ‘behoorlijk bij elkaar gepuzzeld’. Uit onderzoek bleek de boer uit Oudwoude volledig toerekeningsvatbaar.

Jasper S. legde kort na zijn arrestatie bij de politie al een bekentenis af, maar tijdens de zitting duurde het een paar uur voordat S. zijn misdaad toegaf.

Zowel de dader als de familie van het slachtoffer reageerde emotioneel. Daarom besloot de rechter de zaak een uur te schorsen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.