Rechter laat verdachte van dood grensrechter vrij

27 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Een van de minderjarigen die vastzitten op verdenking van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen, mag naar huis. De rechter van het hof in Leeuwarden heeft woensdag besloten zijn voorarrest op te heffen.

Dat heeft zijn advocaat woensdag bekendgemaakt.  De jongen blijft wel verdachte.

Verdachten

In de zaak zitten nu nog zes verdachten vast, onder wie de vader van een van hen.

De 41-jarige grensrechter Nieuwenhuizen werd op 2 december na een wedstrijd tussen zijn club Buitenboys uit Almere en Nieuw Sloten uit Amsterdam, door een groep spelers uit de hoofdstad belaagd. Hij werd daarbij tot twee keer toe tegen de grond gewerkt en tegen zijn hoofd en nek getrapt.

Afschuw

Enige uren na de schermutselingen werd hij onwel. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis. De zaak leidde tot een golf van afschuw en verontwaardiging. Duizenden mensen liepen mee in een stille mars ter nagedachternis aan Nieuwenhuizen.

Al het amateurvoetbal in Nederland werd het aaropvolgende weekend stilgelegd. Door de dood van Nieuwenhuizen laaide de discussie over agressie op het voetbalveld, weer op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.