Pedofiel Mikelsons trekt hoger beroep toch niet in

12 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Pedofiel Robert Mikelsons, hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, zal geen formeel verzoek indienen om zijn hoger beroep in te trekken. Dat zei zijn advocaat Evert van der Meer dinsdag bij het gerechtshof in Amsterdam.

Mikelsons vroeg dinsdagmorgen volkomen onverwacht aan het hof of hij zijn hoger beroep kon intrekken.

Opwelling

‘Daar is absoluut geen sprake van,’ zei Van der Meer over het intrekken van het beroep. Volgens de advocaat blijft het bij die ene vraag.

‘De vraag kwam wat onverwacht, een beetje vanuit een emotionele opwelling, ingegeven door het verhaal van de getuige-deskundige, over de impact van het misbruik op kinderen en hun ouders.’

Gevolgen misbruik

Bij het hof spraken dinsdag drie getuigen over de gevolgen van seksueel misbruik. Vooral de gevolgen voor de ouders stonden hierbij centraal. Kinderarts Eleonora Landsmeer vertelde dat misbruik van een kind vrijwel altijd leidt tot een posttraumatische stresstoornis bij de ouders.

Volgens de raadsman moet de vraag over het intrekken van het hoger beroep worden gezien in het licht van de mogelijkheden die Mikelsons onderzoekt om iets te doen aan het leed dat hij heeft veroorzaakt.

Achttien jaar en tbs

‘Dat heeft hij ook aan een van de deskundigen gevraagd: wat kan ik er nog aan doen, zou het intrekken van het hoger beroep helpen? In die sfeer moet zijn vraag aan het hof worden gezien.’

Mikelsons werd vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar en tbs voor het ernstig misbruik van 67 jonge kinderen, onder wie pasgeboren baby’s.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.