Paarlberg veroordeeld tot 25,7 miljoen euro boete

19 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg moet 25,7 miljoen euro betalen aan de staat. Paarlberg heeft geld witgewassen dat Willem Holleeder afperste van Willem Endstra.

De rechtbank in Haarlem oordeelt dinsdag dat vastgoedhandelaar Paarlberg het miljoenenbedrag onrechtmatig heeft verkregen.

Afpersing

Met de boete voldoet de rechtbank aan de eis van het Openbaar Ministerie. Ruim 17 van de 25,7 miljoen euro is witgewassen geld van Holleeder, dat hij afperste van Endstra.

Paarlberg had dit bedrag tussen december 2002 en januari 2004 van Endstra ontvangen. Die verklaarde later aan de politie dat hij onder druk was gezet het geld naar bedrijven van Paarlberg over te maken. In 2004 werd Endstra geliquideerd.

Vervolgprofijt

De rest van het bedrag is ‘vervolgprofijt’: de winsten die met het afgeperste geld zijn gemaakt. De 25,7 miljoen is de hoogste boete die een rechter ooit heeft opgelegd in een ontnemingszaak.

De ontnemingsprocedure liep naast de normale strafzaak tegen Paarlberg, waarin hij in hoger beroep veroordeeld is tot vier jaar cel.

Hoger beroep

De zakenman werd schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, belastingfraude en oplichting. Paarlberg ontkent en tekent beroep in cassatie aan tegen de beslissing.

De kans is groot dat de vastgoedhandelaar ook tegen de beslissing van dinsdag in beroep gaat, omdat hij altijd heeft ontkend. Paarlberg woont in Londen en was niet bij de uitspraak aanwezig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.