Opvallende stijging aantal moorden in Nederland

20 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Het jaar is opvallend bloederig begonnen: in de eerste maanden van 2013 zijn vijftien moorden meer gepleegd dan in dezelfde periode vorig jaar. Halverwege maart was het aantal levensdelicten voor het hele land al 44. In 2012 waren dat er nog 29.

Dat schrijft Elsevier deze week op basis van het eigen doorlopende moordonderzoek.

Trendbreuk

Vooral in de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Noord-Nederland  zijn met respectievelijk tien en acht slachtoffers veel meer moorden gepleegd.

Vorig jaar was met in totaal 142 moorden juist het laagste moordcijfer sinds 1992. Als de rest van 2013 net zo gewelddadig verloopt als de eerste maanden, zou dat een opvallende trendbreuk betekenen. Juist de afgelopen jaren was sprake van een daling. In de periode 1992-2001 vielen gemiddeld nog 253 moorden per jaar. De laatste jaren werden jaarlijks rond de 150 moorden gepleegd.

Vrouwen

Opmerkelijk is het hoge aantal vrouwelijke slachtoffers tot nu toe: 19 van de 44. Dat is 43 procent, bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde van de afgelopen twee decennia: 22 procent. In de eerste week van 2013 vielen zelfs alleen maar vrouwelijke slachtoffers: negen achter elkaar.

Partnerdoding is al jaren de grootste categorie onder de moorden. Acht van de negentien vrouwelijke slachtoffers werden vermoord door de (ex-)partner.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.