OM: nog geen besluit in zaak-nepaccount VU-studente

06 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft nog geen besluit genomen of het de vermeende identiteitsfraude ten nadele van de studente van de Vrije Universiteit (VU) Natalja Laurey gaat onderzoeken. De zaak ligt nog bij de politie.

Dat zegt een woordvoerder van het OM in Amsterdam tegen elsevier.nl.

Eerdere berichtgevingen dat het OM niet tot onderzoek zal overgaan, spreekt het OM tegen. ‘We hebben nog helemaal geen verzoek van de politie binnengekregen,’ zegt de woordvoerder.

Te klein

De vader van het slachtoffer heeft van de politie vernomen dat het OM de zaak niet zal onderzoeken omdat de kans klein is dat onderzoek iets zal opleveren. Bovendien zou de zaak te klein zijn, zo meldt journalist Carel Brendel.

Maar volgens het OM kan daar geen sprake van zijn. ‘Mogelijk is er een rechtshulpverzoek gedaan, maar verder ligt de zaak nog gewoon bij de politie,’ zegt het OM. De politie bevestigt dat er inderdaad een rechtshulpverzoek is gedaan, maar dat die is afgewezen.

Identiteitsfraude

De VU-studente deed eind vorig jaar aangifte van onder meer identiteitsfraude nadat op haar naam een vals account op Twitter was aangemaakt. Het account verspreidde racistische tweets in de richting van moslims. Op grond van die tweets ontving de studente meerdere doodsbedreigingen.

Het universiteitsblad Ad Valvas van de VU had niet in de gaten dat het om nep-tweets betrof en gaf meer bekendheid aan de berichten door ze met het eigen Twitteraccount te retweeten. Ook Ad Valvas-redacteur Peter Breedveld stuurde een vals bericht door. Dit alles direct nadat het valse account was aangemaakt.

Excuses

De universiteit zegt het voorval te betreuren en heeft op de website excuses gemaakt. De VU zegt in een reactie tegen elsevier.nl de zaak te laten rusten en het verder aan het OM over te laten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.