Nieuw weerrecord door onophoudelijke regen

10 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland heeft er een nieuw weerrecord bij. Zaterdag regende het onophoudelijk in De Bilt en dat is nooit eerder gebeurd. Het vorige record stond op 23,5 uur onafgebroken regen.

Dat meldt weeronline.nl zondag.

Hele etmaal

Het oude record dateert van 30 januari 1960 en stond op bijna 23,5 uur. Op die dag, 53 jaar geleden, was het dus een half uurtje droog.

Zaterdag viel in De Bilt bij metingen elke 10 minuten ten minste 0,1 millimeter regen. Daardoor is een niet te breken record gevestigd: het regende het hele etmaal.

27 uur

‘In 24 uur tijd viel 24 millimeter regen,’ aldus een woordvoerder. ‘Dat komt neer op meer dan twee emmers van 10 liter per vierkante meter.’

Na middernacht regende het overigens nog door tot 03.00 uur. In totaal regende het in De Bilt dus 27 uur achtereen, maar dat was niet van invloed op het dagrecord.

Warmterecord

Het is het tweede weerrecord binnen een week. Dinsdag was het de warmste 5 maart ooit.

In De Bilt steeg het kwik naar 15,9 graden en daarmee werd het oude landelijke warmterecord voor deze dag (15,0 graden op 5 maart 1992) verbroken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.