Libiër Schipholbrand eist tonnen van Nederlandse staat

01 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De vrijgesproken hoofdverdachte van de Schipholbrand, Ahmed al-Jeballi, eist een ‘fikse schadevergoeding’ van de Nederlandse staat. Ook wil hij een Nederlandse verblijfsvergunning.

Dat heeft zijn Nederlandse advocaat Eduard Damman vrijdag bij het gerechtshof in Den Haag laten weten.

Volgens Damman zal hij een ‘fikse vergoeding van vele tonnen’ eisen van de staat.

Vrijspraak

Ahmed al-Jeballi werd vrijdag door het gerechtshof in Den Haag op alle punten vrijgesproken van schuld aan de brand in het cellencomplex op Schiphol in 2005.

Volgens de raadsheren van het hof kon al-Jeballi niet weten dat hij een brand zou veroorzaken toen hij zijn sigarettenpeuk wegschoot.

Uitgezet

De Libiër werd in eerste instantie veroordeeld voor het veroorzaken van de brand. Na zijn straf te hebben uitgezet werd hij alsnog het land uitgezet. Maar na nieuw onderzoek oordeelde de Hoge Raad dat de zaak over moest worden gedaan.

Al-Jeballi wil nu graag naar Nederland terugkeren. Volgens zijn advocaat reageerde de man ‘dolgelukkig’ toen hij de uitkomst van het arrest hoorde. ‘We hebben gewonnen,’ zou al-Jeballi hebben gejubeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.