Gevaarlijkste tbs’er (63) moet langer vastzitten

06 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Dirk de V., die bekendstaat als een van de gevaarlijkste tbs’ers van Nederland, blijft twee jaar langer in een extra beveiligde tbs-kliniek. De V. is nog te gevaarlijk om zijn tbs te beëindigen.

Dat heeft de rechtbank in Groningen woensdag bepaald. Volgens De V. heeft hij al jaren geen menswaardig bestaan in de extra streng beveiligde tbs-kliniek.

Vrijheid

De V. zegt dat het beter met hem gaat en hij vroeg als ‘beloning en stimulans’ om een verlenging van slechts een jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) is het niet met de tbs’er eens omdat De V. meteen weer gevaarlijk is ‘als hij de vrijheid in de ogen kijkt’.

De 63-jarige Dirk de V. is verantwoordelijk voor een reeks gewelddadige misdrijven, waaronder doodslag en moord. In 1976 kreeg hij tbs opgelegd, maar De V. ging in 1999 opnieuw de fout in door de licht autistische Tjirk van Wijk (27) dood te steken.

Luchtkooi

Tijdens een zitting in februari zei De V. dat hij in de ‘onderste kelder van de tbs’ zit. Hij mag een half uur per dag in een luchtkooi en zit verder voornamelijk in isolatie.

Voor de moord op Van Wijk is De V. veroordeeld tot veertien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Zijn tbs werd in 2009 ook al met twee jaar verlengd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.