Geen bonus voor top NS vanwege miljoenenboete

19 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De top van de NS hoeft niet te rekenen op een bonus vanwege de teleurstellende klanttevredenheid. Het kabinet heeft het vervoersbedrijf daarvoor een boete opgelegd, dus krijgen de bestuurders geen financieel extraatje.

De afspraak ‘bij boete, geen bonus’ zal door minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) worden uitgewerkt, beloofde hij dinsdag in de Tweede Kamer.

Tevreden

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur maakte eerder deze maand bekend dat de Nederlandse Spoorwegen een boete van 2,75 miljoen euro krijgen. Reizigers waren niet tevreden genoeg over het vervoer.

SP-Kamerlid Arnold Merkies diende dinsdag een motie in om te zorgen dat de NS-top geen bonus zou krijgen. Dijsselbloem sloot zich bij Merkies aan. ‘Ik ben het er mee eens dat boete en bonus niet samengaan.’

Spits

Reizigers klaagden vorig jaar vooral over het aantal treinen dat niet op tijd reed. Ook zijn er te weinig zitplaatsen beschikbaar tijdens de spits. Op andere punten, zoals het verstrekken van reisinformatie, scoort de NS beter.

Hoewel reizigers ontevreden zijn over de NS, maakte het bedrijf vorig jaar wel meer winst. De jaarwinst van het vervoersbedrijf was 264 miljoen euro, 53 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.