FNV wil vroegpensioen invoeren voor bouwvakkers

08 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Als het aan vakbond FNV Bouw ligt, gaan duizenden bouwvakkers boven de 60 jaar zo snel mogelijk met vervroegd pensioen. Werknemers in de bouwsector ouder dan 55 jaar moeten worden begeleid naar werk buiten de bouw.

Dat voorstel doet FNV vrijdag om de bouwsector een impuls te geven. In het AD spreekt de bond van een ‘exceptionele crisismaatregel’.

Baan

De maatregel zou redding moeten bieden voor een ‘substantieel’ deel van de meer dan 10.000 bouwvakkers die volgend jaar hun baan dreigen te verliezen. ‘Het bloed gutst er nu uit in de bouw, maar tegelijk weet iedereen dat we rond 2020 een enorm personeelstekort krijgen,’ zegt Charley Ramdas van FNV.

De komende tien jaar gaan veel bouwvakkers met pensioen. Er staan geen jongere werknemers klaar omdat zij een carrière in de bouw niet zien zitten omdat er geen werk is.

Bouwvakkers stoppen op hun 62ste met werken. FNV Bouw wil dat bouwvakkers tussen de 60 en 62 jaar nu al mogen stoppen. Voor werknemers tussen de 55 en 60 jaar zou een vrijwillig ‘werk-naar-werktraject’ moeten worden opgezet.

Omzet

Werkgevers zouden het vroegpensioen wat FNV Bouw betreft, moeten betalen. ‘Zij hebben er ook groot belang bij jongeren te trekken en vast te houden.’

Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek bleek eerder deze week dat de bouwsector weer een zwaar jaar heeft gehad. De productie daalde met ruim 8 procent en de omzet met 7 procent. De bouw is daarmee van alle bedrijfstakken het zwaarst getroffen door de economische crisis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.