Cel en tbs geëist voor moord op vijftienjarig meisje

06 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Stanley A.vanwege de moord op de vijftienjarige Ximena Pieterse. Stanley A. heeft bekend het meisje met messteken om het leven te hebben gebracht.

Volgens de rechter is Ximena twintig keer gestoken. Stanley A. zegt zich dat niet goed te herinneren, maar hij heeft bekend het meisje op 25 februari 2012 te hebben vermoord.

Naakt op straat

Vervolgens heeft hij haar vanuit zijn portiekwoning in de Goudenregenstraat in Den Haag van twee hoog naar beneden gesleept, haar uitgekleed en naakt op straat gelegd.

A. belde later zelf de politie met de mededeling dat hij een meisje had vermoord. Ze was toen al gevonden door een voorbijganger.

Hij en het slachtoffer kenden elkaar niet. Stanley A. zag het meisje ’s nachts alleen op een bankje zitten en bood haar een slaapplaats aan. Daar kreeg A., zo verklaarde hij zelf aan de politie, plotseling de onbedwingbare neiging haar iets aan te doen.

Kans op herhaling

Volgens de officier van justitie is er sprake van moord, maar is de verdachte wel sterk verminderd toerekeningsvatbaar. A. lijdt aan een autistische stoornis. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum schatten de kans op herhaling hoog is, vandaar dat dwangverpleging volgens hen noodzakelijk is.

De inmiddels 26-jarige Hagenaar werd in 2002 al eens veroordeeld voor een poging tot doodslag op een bejaarde vrouw. Hiervoor werd hij veroordeeld tot jeugd-tbs, dat op verzoek van het OM meerdere keren verlengd is.

Brief

Sinds 2006 was A. weer op vrije voeten. Het idee opnieuw opgesloten te worden schrok A. niet af, integendeel. Eerder liet hij al weten een fijne tijd te hebben gehad in de jeugdinrichting. Na zijn opname kreeg hij ambulante begeleiding.

Aan zijn hulpverleners gaf hij kort voor de moord een brief waarin hij zei iemand iets aan te willen doen. Dit leidde tot gesprekken, maar niet opnieuw tot een opname.

Emotioneel

De emoties liepen woensdag soms hoog op tijdens de zitting. De moeder van Ximena vertelde emotioneel over haar dochter en A. werd boos toen de rechter doorvroeg over wat zich precies had afgespeeld.

De zaak werd daarom rond het middaguur even geschorst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.