Burgemeester Haren biedt excuses aan voor fouten Haren

08 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Rob Bats (VVD) van Haren biedt zijn excuses aan voor de fouten die hij als verantwoordelijke voor de openbare orde heeft gemaakt rond de zogenoemde Project X-rellen.

‘We moeten hier lessen voor de toekomst uit trekken,’ zegt Bats. Hij is zich ‘rot geschrokken’ omdat hij de kracht van de sociale media onvoldoende kende.

Vertrouwen

De commissie die onder leiding van Job Cohen (PvdA) onderzoek deed naar de chaos die in september ontstond in Haren, concludeert dat zowel de burgemeester als de politie ernstig heeft gefaald.

Bats wil dinsdag met de gemeenteraad praten over zijn rol. ‘Ik ben niet alleen verantwoordelijk, ik voel me ook verantwoordelijk.’ Hij beseft dat het vertrouwen en veiligheidsgevoel van de inwoners van Haren stevige schade heeft opgelopen.

Plan

Bats zegt dat de politie en gemeente hebben geworsteld met de situatie en met de keuzes die ze moesten maken. Beide partijen gaven tegenstrijdige adviezen. De rellen zijn volgens Bats ontstaan door een ‘samenspel van verschillende oorzaken’.

Volgens de commissie-Cohen ontbrak het de gemeente en de politie aan een duidelijk plan van aanpak. Daardoor was de communicatie naar de buitenwereld niet duidelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.