Bouwsector flink geraakt door economische crisis

05 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De bouwsector heeft een zwaar jaar achter de rug waarin de productie daalde met ruim 8 procent en de omzet met 7 procent. Daarmee is de bouw van alle bedrijfstakken het zwaarst getroffen door de economische crisis.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De bouw van huizen en bedrijfspanden is het zwaarst getroffen door de aanhoudende malaise op de vastgoedmarkt.

Omzetafname

Ook de vooruitzichten zijn niet goed. Vorig jaar zijn er 37.000 bouwvergunningen verleend voor nieuwe huizen. Dat is een daling van bijna 33 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Architectenbureaus hebben het ook nog steeds moeilijk. Zij kregen minder nieuwe opdrachten en zagen de inkomsten vorig jaar dalen met 14 procent. Daarmee is de omzet van de architectenbranche sinds het begin van de crisis met bijna de helft afgenomen.

Goed jaar

De grond-, water- en wegenbouw was de enige bouwbranche die het vorig jaar wel goed deed. De omzetten in deze sector namen toe in de laatste drie kwartalen van 2012.

Het kabinet gaf eerder aan 500 miljoen extra te willen investeren in de bouwsector om de werkgelegenheid op peil te houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.