Borrelclub Jan Franssen liet spoor van rekeningen na

29 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Het netwerkgenootschap waar commissaris van de Koningin in Zuid Holland Jan Franssen (VVD) lid van is, heeft naast de provincie ook gemeenten opgezadeld met hoge rekeningen. Duizenden euro’s voor borrels en dinertjes moesten door de belastingbetaler opgehoest worden.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep West.

Zo moest de gemeente Delft 5.000 euro overmaken voor een diner van het besloten genootschap. Den Haag (burgemeester Jozias van Aartsen zat in het comité van aanbeveling van het genootschap) betaalde het gezelschap 6.200 euro voor een bezoek en ook de gemeente Wassenaar moest de portemonnee trekken voor een borrel.

Excuses

Jan Franssen maakte deze week zijn excuses voor het feest dat hij door het borrelclubje liet organiseren op kosten van de provincie Zuid-Holland.

Le Cercle Cigogne, vernoemd naar de stork, het Romeinse symbool voor broederlijke loyaliteit, stuurde een rekening van 33.000 euro naar de provincie, drie keer zoveel als de nieuwjaarsreceptie van de provincie.

Verspild belastinggeld

Franssen zei te zijn geschrokken van de rekening. Toch liet de VVD’er in het verleden vaker blijken dat hij overheidsgeld graag voor eigen gerief inzet. In 2005 kwam naar buiten dat hij als commissaris boekhoudkundige taken liet verrichten door Deloitte waar hij zelf ook op de loonlijst stond.

Daarnaast verricht Franssen veel nevenactiviteiten onder kantoortijd, waar hij zich met de dienstauto naartoe laat rijden. Zelf verdient Franssen door een regeling als commissaris boven de Balkenendenorm van 185.000 euro. De VVD’er heeft al bekendgemaakt dit jaar zijn functie als commissaris neer te zullen leggen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.