‘Banken voelen niks voor aanbieden Blok-hypotheek’

27 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De Blok-hypotheek die voor de helft moet worden afgelost, dreigt te mislukken. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat banken en hypotheekadviseurs de nieuwe hypotheek niet willen aanbieden.

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) ontwikkelde in februari een plan waardoor het voor starters makkelijker moet zijn om een huis te kopen. Dat was nodig omdat hypotheken sinds 1 januari volledig moeten worden afgelost.

Lagere maandlasten

Met de Blok-hypotheek hoeft door een ingewikkelde constructie slechts de helft te worden afgelost. Daardoor zijn de maandlasten voor huizenkopers een stuk lager.

Minister Blok verwachtte dat starters zo sneller een huis zouden kopen waardoor de huizenmarkt een belangrijke impuls zou krijgen.

Banken

Maar uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat banken en hypotheekadviseurs geen zin hebben om het product te ontwikkelen. De twee grootste hypotheekverstrekkers, Rabobank en ING, hebben  geen concrete plannen om de specifiek hypotheek aan te bieden.

SNS, Delta Lloyd en de Bank of Scotland twijfelen nog. Alleen ABN AMRO laat weten de Blokhypotheek op termijn aan te bieden.

Adviseurs

Ook hypotheekadviseurs zijn niet enthousiast. De Hypotheekshop noemt het ‘een slecht product met een groot risico’.

De hypotheek is volgens hen op lange termijn tienduizenden euro’s duurder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.