Amsterdamse jonge criminelen minder vaak de fout in

04 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Criminele jongeren in Amsterdam gaan minder vaak de fout in dankzij de zogeheten Top-600-aanpak. Het aantal aanhoudingen van deze veelplegers is gemiddeld met meer dan de helft gedaald.

Dat heeft de gemeente Amsterdam maandag bekendgemaakt. Met de aanpak haalt Amsterdam sinds 2011 de 600 meest criminele jongeren van de straat en het slechte pad.

Voorbeeld

Met de top-600-aanpak wil de gemeente ook voorkomen dat broertjes en zusjes van deze vooral jonge criminele mannen het slechte voorbeeld volgen. De Top-600 kwam in vijf jaar tijd 15.000 keer met de politie in aanraking.

Het aantal woninginbraken door de veelplegers is na het begin van het programma afgenomen met 51 procent. Ook daalde het aantal aanhoudingen voor onder meer straatroof (66 procent), overvallen (61 procent), zware mishandeling (29 procent) en moord en doodslag (41 procent).

Proces

De Top-600-aanpak bestaat uit lik-op-stukbeleid maar ook uit zorg. De veelplegers worden aangepakt door 35 instanties en krijgen begeleiding naar school en werk. Het gaat om een tijdrovend en intensief proces.

Vorig jaar lukte het de gemeente Amsterdam om 23 personen aan een baan of studie te helpen. Het jaar daarvoor waren dat er nog 14.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.