Ambtenaren riskeren ontslag voor lidmaatschap motorclub

30 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Ambtenaren die lid zijn van motorclubs als de Hells Angels of Satudarah kunnen hun baan verliezen, ook als zij geen strafblad hebben. Lidmaatschap van de vermeende criminele motorclubs is onwenselijk voor iemand in overheidsdienst.

Dat schrijft minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken in reactie op Kamervragen, meldt de Volkskrant zaterdag.

Plichtsverzuim

‘Het ambtenarenrecht en het integriteitsbeleid bieden voldoende mogelijkheden om als werkgever maatregelen te nemen als sprake is van plichtsverzuim,’ schrijft Plasterk. Ontslag is daarbij de zwaarste maatregel.

Het vertrouwen in de overheid wordt volgens de minister geschaad als een ambtenaar lid is van een motorclub waarvan de leden ‘zich erop laten voorstaan min of meer structureel normen en wetten te overtreden’.

Amsterdam

De Kamervragen waren een reactie op de boodschap van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam. Gemeenteambtenaren in de hoofdstad riskeren ontslag als zij hun lidmaatschap niet opzeggen.

Critici zeggen dat lid zijn van een omstreden motorclub onvoldoende is om iemand te ontslaan. Plasterk spreekt dit in zijn brief tegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.