Werkstraf voor afpersende oud-voorzitter FNV Bouw

21 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Voormalig voorzitter Willem Linders van FNV Bouw is donderdag veroordeeld omdat hij heeft geprobeerd een 79-jarige vrouw af te persen. Linders stapte eerder deze maand op bij FNV Bouw, vlak nadat hij was begonnen als voorzitter van de vakbondsafdeling.

De strafzaak vanwege de afpersing was de reden voor zijn vertrek.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Linders eiste dat de bejaarde hem 20.000 euro betaalde. Ze diende het bedrag in een plastic tas op een afgesproken plek neer te leggen, schrijft Omroep Brabant. De politie hield de tas in de gaten en zag Linders verschijnen. Hij nam de tas echter niet mee.

In drie brieven eiste Linders geld van de vrouw. In de laatste afpersingsbrief stopte hij een kogel. Die brief werd door de politie onderschept.

Justitie had een jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Maar volgens de rechter is Linders verminderd toerekeningsvatbaar.

Aannameprocedure

De rechtbank in Den Bosch legde hem daarom donderdag een werkstraf op van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Voor de vakbond was de kwestie aanleiding om de aannameprocedures aan te scherpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.