Werkloosheid neemt snel toe: 7,5 procent

21 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De werkloosheid in Nederland is in januari sterk opgelopen. Vorige maand zat 7,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk, tegen 7,2 procent in december.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

WW-uitkeringen

Het CBS telde vorige maand 592.000 werklozen. Dat zijn er 21.000 meer dan in december. Het aantal WW-uitkeringen is met 29.000 toegenomen tot 369.000.

De werkloosheid is in alle leeftijdsgroepen verder opgelopen. De jeugdwerkloosheid was in januari 15 procent, van de 25- tot 45-jarigen zat 6,7 procent zonder werk en van de 45- tot 65-jarigen 6,4 procent.

Absoluut aantal

Een jaar geleden stond de werkloosheid nog op 6 procent. Vooral in de laatste drie maanden is dat percentage sterk opgelopen. Er kwamen per maand gemiddeld 19.000 werklozen bij.

Het absolute aantal werklozen is nu groter dan in 1983, het jaar waarin het werkloosheidspercentage met 10,7 procent het hoogste niveau ooit haalde. Toen zaten 585.000 mensen zonder werk.

Dieptepunt consumentenvertrouwen

Het vertrouwen van consumenten is in februari naar een historisch dieptepunt gedaald. De vertrouwensindex van het CBS daalde met 9 punten naar -44, het laagste niveau sinds de start van deze seizoengecorrigeerde reeks in april 1986.

Consumenten waren vooral pessimistischer over hun eigen financiële situatie. Ook het oordeel over het economisch klimaat verslechterde.

Koopbereidheid

De indicator voor koopbereidheid kelderde afgelopen maand eveneens fors. Deze kwam 12 punten lager uit op -32.

Zo gering is de koopbereidheid niet eerder geweest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.