VVD en PvdA: arts ook betalen voor gesprek met patiënt

24 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat chirurgen niet alleen worden betaald voor operaties maar ook voor gesprekken met patiënten. Op deze manier willen de partijen onnodige operaties voorkomen.

Dat meldt RTL Nieuws zondag. Zaterdag bleek dat jaarlijks 24.400 Nederlanders onnodig een operatie ondergaan.

Premiegeld

Het beleid is nu zo dat artsen betaald krijgen per verrichting. Hoe meer operaties zij uitvoeren, hoe meer dit oplevert. Volgens deskundigen werkt dit onnodige operaties in de hand en wordt op deze manier jaarlijks tientallen miljoenen euro’s premiegeld verspild.

VVD en PvdA willen dat minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) ervoor zorgt dat patiënten langer in de spreekkamer zitten en minder snel worden geopereerd. In eerste instantie moet dit gebeuren via zelfregulering, als dat niet werkt middels wetgeving.

Bezoek

Operaties die vaak onnodig zijn uitgevoerd zijn behandeling van spataderen, staar en middenoorontsteking, blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar CZ. De zorgverzekeraar wil zelf het aantal onnodige operaties al aanpakken.

Ziekenhuizen die bepaalde operaties vaker uitvoeren dan gemiddeld krijgen een bezoek van CZ. Als ze niet kunnen aantonen waarom ze de operatie vaker uitvoeren, krijgen zij direct minder geld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.