Verdachten schokkende mishandeling Eindhoven vrij

26 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Twee verdachten uit België die zich ruim een maand geleden meldden bij de Nederlandse politie voor de mishandeling in Eindhoven komen dinsdagmiddag voorwaardelijk vrij.

Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag besloten. De jongens, van vijftien en zeventien jaar, moeten zich houden aan een lange reeks voorwaarden.

Zo mogen zij niet in Eindhoven komen, krijgen ze huisarrest en mogen ze geen contact hebben met medeverdachten.

Beroep

Eerder vandaag werd bekend dat de vijf jongeren uit Turnhout die worden verdacht van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven, voorlopig niet naar Nederland komen. Het Hof van Beroep in Antwerpen behandelt hun hoger beroep tegen uitlevering aan Nederland pas op 26 maart.

Het Openbaar Ministerie heeft die tijd nodig om te reageren op uitgebreide schriftelijke vragen die zijn ingediend door de advocaten van de verdachten. De jongeren blijven tot die tijd voorwaardelijk vrij. De jongeren verzetten zich tegen uitlevering aan Nederland.

Opgeblazen

‘De Nederlandse officier van justitie heeft de feiten opgeblazen tot poging tot doodslag, omdat daar minimaal een jaar cel op staat en dat is een vereiste om de uitlevering te kunnen vragen. Wij vinden dat een oneigenlijk gebruik van de wet en vinden dat de feiten juist gekwalificeerd moeten worden,’ zegt advocaat Jean Marie Paklons van een van de verdachten.

Voorarrest in Nederland

Advocaat Tim Smet van een andere verdachte, zegt dat zijn cliënt niet actief heeft meegedaan aan het geweld. De jongen hoeft daarom volgens hem niet lange tijd in voorarrest te zitten in Nederland. De verdachte is wel bereid om in België een verklaring af te leggen aan de Nederlandse politie. Een eventuele straf wil hij in België uitzitten.

De raadkamer van de rechtbank in Turnhout oordeelde eerder dat de vijf verdachten mogen worden uitgeleverd. Het Nederlandse Openbaar Ministerie wacht de procedure af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.