‘Tegenvaller van honderden euro’s voor gepensioneerden’

14 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Werkende ouders en gepensioneerden gaan er dit jaar honderden euro’s op achteruit door fiscale wijzigingen. Voor iemand met een gemiddeld pensioen kunnen de extra lasten oplopen tot 800 euro per jaar.

Dat zegt FNV-voorzitter Ton Heerts.

Grotere effecten

Door de invoering van een wet die tot fiscale vereenvoudiging moet leiden, is de belasting op aanvullend pensioen fors verhoogd, aldus de FNV.

Voor iemand met een gemiddeld pensioen kan dat oplopen tot 800 euro extra lasten per jaar. De effecten zijn volgens Heerts veel groter dan eerder verwacht.

Kinderopvang

Een andere fiscale maatregel zorgt er volgens Heerts voor dat de arbeidsparticipatie van vrouwen stagneert.

Werkende ouders moeten meer bijdragen aan de kinderopvang doordat er voor het derde jaar op rij wordt bezuinigd op de kinderopvangtoeslag. Werkende ouders krijgen daardoor minder geld terug.

Korting

De FNV wijst erop dat gezinnen waarvan beide ouders werken en waarvan de kinderen jonger zijn dan 12 jaar, recht hebben op de inkomensafhankelijke combikorting.

Die kan oplopen tot 1.800 euro per jaar. Veel mensen zijn daarvan niet op de hoogte, zegt de vakcentrale.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.