OM in beroep tegen straffen roofmoord Haagse juwelier

14 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de straffen voor de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. De straffen zijn volgens het OM te laag.

De drie verdachten werden vorig week veroordeeld tot dertien, elf en vijf jaar cel. Dit terwijl het OM achttien jaar cel had geëist tegen de Sandro G. en Ziya B., en vijftien jaar cel tegen de derde verdachte.

Doodslag

Bij de uitspraak hield de rechtbank rekening met de jeugdige leeftijd van de daders. Schutter Sandro G. is twintig jaar en Ziya B. negentien. Voor de 22-jarige Lasha G. viel de straf lager uit dan de eis omdat hij de doodslag niet daadwerkelijk mede heeft gepleegd. Hij bestuurde de vluchtauto.

De 47-jarige Stratmann werd op 25 april overvallen in zijn zaak aan de Beeklaan in Den Haag. Overvallers Sandro G. en Ziya B. waren destijds negentien jaar. Sandro G. heeft tegenover de rechtbank verklaard dat hij per ongeluk schoot.

Verantwoordelijk

Het OM gaf direct na de uitspraak al aan niet tevreden te zijn over de lagere straf voor mededader Ziya B. ‘Samen uit, samen thuis,’ oordeelt het OM.  Ziya B. is even verantwoordelijk als Sandro G.

Sandro G. en Ziya B. besloten de juwelierszaak Lapidee te overvallen omdat zij geldproblemen hadden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.