Nederlandse terreurverdachte mag worden uitgeleverd

26 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland mag terreurverdachte Sabir K. uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter dinsdag in een kort geding besloten. De Verenigde Staten willen K. berechten voor het beramen van aanslagen voor terreurorganisatie Al-Qa’ida.

In de voorlopige aanklacht staat dat K. volgens de Amerikanen in 2010 een plan heeft gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse basis in Afghanistan.

Moordplannen

Enkele jaren eerder zou hij in de buurt van het kamp mortiergranaten hebben verstopt voor een aanval. K. is volgens de Amerikanen in september 2007 met medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan overgestoken om de moordplannen uit te voeren.

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf eerder al zijn toestemming voor de uitlevering. Hij stelde wel de voorwaarde dat de Verenigde Staten toezeggen hem te laten behandelen voor zijn psychische problemen. Zonder die voorwaarde zou K. niet worden uitgeleverd.

Marteling

Pakistan zette hem op het vliegtuig naar Nederland, waar hij op Schiphol direct in de boeien werd geslagen. Vanaf dat moment, april 2011, wacht hij op uitlevering.

K. zat acht maanden vast in Pakistan. Hij zegt toen te zijn gemarteld met medeweten van de Amerikanen. De rechter stelt in de uitspraak dat daarvoor geen redelijke verdenking bestaat en dat nader onderzoek daarnaar niet nodig is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.