‘Minimumleeftijd alcohol en tabak pas in 2014 omhoog’

28 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) wil de minimumleeftijd voor alcohol niet verhogen op 1 juli. Als het aan Van Rijn ligt, gaat deze leeftijd op 1 januari volgend jaar pas omhoog, tegelijk met de minimumleeftijd voor tabak.

Dat bepleitte Van Rijn donderdag tegenover de Tweede Kamer. Door de minimumleeftijd voor het gebruik van alcohol en tabak op één datum te verhogen, komt er een duidelijkere boodschap, zegt Van Rijn.

Drinken

De staatssecretaris zegt dat hij veel waarde hecht aan goede voorlichting van gemeenten, horeca en sportclubs die in dit geval kan worden gecombineerd.

De minimumleeftijd voor het drinken van alcohol zou eigenlijk op 1 juli omhoog gaan van zestien naar achttien jaar. Dat stellen PvdA, ChristenUnie, CDA en SGP voor. Van Rijn vindt de termijn voor voorlichting wat aan de krappe kant.

Barman

VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt ook dat de minimumleeftijd voor alcohol op 1 januari omhoog moet gaan. ‘Feit is dat zo’n 300.000 jongeren nu wel degelijk alcohol gebruik en die zullen daar niet van af zien als we op 1 juli de wet veranderen.’

Er moet niet halsoverkop een besluit worden genomen, zodat ‘de barman met de ellende zit en de zeventienjarige moet vertellen dat de minimumleeftijd voor alcohol omhoog is gegaan’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.