‘Kindermisbruik kost Katholieke kerk 30 miljoen euro’

23 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Het misbruikschandaal binnen de Rooms-Katholieke kerk heeft de kerk nu al zeker 30 miljoen euro gekost. Het grootste gedeelte is aan slachtoffers uitgekeerd smartengeld.

Dat schrijft NRC Handelsblad.

De kerk heeft al zeker 19,2 miljoen euro aan vergoedingen uitgekeerd aan slachtoffers. Ook is de kerk 10,5 miljoen euro kwijt aan het klachtenmeldpunt en de commissie-Deetman die het misbruik onderzocht.

Duizenden kinderen

Die commissie schat het aantal misbruikzaken sinds 1945 op ‘enkele tienduizenden’. Toch meldden zich slechts 1800 slachtoffers bij de commissie waarvan uiteindelijk maar 1156 een klacht hebben ingediend.

Ongeveer 30 procent van die klachten wordt ongegrond verklaard vanwege onvoldoende bewijs. Veel pedofiele priesters en paters zijn in de loop der jaren overleden.

Strenge regels

‘Dat wil niet zeggen dat deze mensen niet zijn misbruikt,’ zegt Wiel Stevens van de klachtencommissie tegen de krant. ‘Daar twijfel ik niet over, maar de regels laten niet toe hun klacht gegrond te verklaren.’ Volgens Stevens wordt in een land als Ierland sneller tot schade-uitkering overgegaan dan in Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.