Inhuldiging 30 april: koningspaar maakt vaartocht op IJ

27 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De gemeente Amsterdam biedt de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Máxima na de inhuldiging op 30 april een vaartocht aan op het IJ. Onderweg zijn er optredens van artiesten en kan het publiek het paar toezwaaien.

Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) woensdag bekendgemaakt.

Route vaartocht

Het koningspaar stapt ’s avonds om 19.00 uur op een boot bij het filminstituut Eye aan de noordoever. De route tussen het Koninklijk Paleis op de Dam en Amsterdam-Noord leggen ze af per bus.

De vaartocht trekt langs het Oeverpark via de noordkant van het IJ naar de kop van het Java-eiland en eindigt aan de overkant bij het Muziekgebouw aan het IJ waar het koningspaar een diner wacht.

Onderweg zijn er optredens van artiesten en kan het publiek het paar toezwaaien.

Saluutschoten

De burgemeester spreekt van een koningsvaart. Volgens hem wordt de sfeer van het feestelijke evenement als een combinatie van een koninklijke Sail en een Bevrijdingsfestival.

Tussen 20.30 uur en 21.00 uur wordt de feestdag in Amsterdam afgesloten met saluutschoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.