Herdenkingscomité Vorden wil langs Duitse graven

27 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Bij de komende dodenherdenking in het Gelderse Vorden wil het plaatselijke Comité 4 Mei langs de graven van Duitse soldaten lopen. Toen het comité vorig jaar gesneuvelde Duitse militairen wilde betrekken bij de herdenking in Vorden betrekken, leidde dat tot felle reacties.

Na een kort geding verbood de rechter burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst om langs de Duitse graven te lopen. In hoger beroep oordeelde het hof in Arnhem vorige week dat het verbod onterecht was en dat de Vordense herdenking zorgvuldig was voorbereid.

Verzoening

Dat was voor het comité reden op de ingeslagen weg voort te gaan. De Duitse graven maken geen deel uit van de herdenking zelf. Als gebaar van verzoening wordt er na afloop langsgelopen. Dit jaar wordt daar ook het graf van drie gefusilleerde Jehova’s getuigen bij betrokken.

Het gemeentebestuur van Bronckhorst bespreekt over twee weken na een evaluatie op welke manier de dodenherdenking dit jaar wordt bijgewoond.

Woede

Federatief Joods Nederland (FJN) is niet blij met het voornemen van het plaatselijk comité. ‘Het is meer dan triest dat men in Vorden de gevoelens van de Joodse nabestaanden opzettelijk wil kwetsen,’ reageert FJN-voorzitter Herman Loonstein woensdag.

FJN zal in elk geval niet lijdzaam toezien, benadrukt Loonstein. ‘Het zou kunnen dat we aangifte doen wegens opzettelijke belediging. We overwegen ook om de Joodse gemeenschap op te roepen op 4 mei aanwezig te zijn in Vorden. Het zal dan niet rustig verlopen, ze moeten maar eens zien wat dit doet met de nabestaanden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.