Doden bij reanimaties door haperende defibrillatoren

22 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Door haperende AED’s, apparaten die een elektrische schok moeten geven bij een hartstilstand, zijn doden gevallen. De AED’s deden het niet op het moment dat het nodig was. De elektrische schok bleef uit.

Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is daarover een aantal meldingen binnengekomen.

Aantal meldingen

Om hoeveel meldingen het gaat, is nog onduidelijk. ‘Maar het zijn er voldoende om er aandacht voor te vragen,’aldus een woordvoerder van de inspectie.

Ook de Hartstichting heeft gehoord over dit probleem, maar kan de omvang ervan niet inschatten. De inspectie heeft het probleem aangekaart in een brief aan AED-fabrikanten.

Onderhoud apparaten

‘Het onderhoud schiet vaak tekort. Het is aan de afnemers van de AED’s om ervoor te zorgen dat de apparaten goed onderhouden worden, maar de fabrikanten moeten hen hier goed over informeren. Ook moeten de fabrikanten ervoor zorgen dat gebruiksinstructies helder zijn en goed gelezen worden,’ zegt de IGZ-woordvoerder.

‘Wij attenderen fabrikanten erop dat ze de apparaten niet alleen moeten leveren, maar dat ze er ook voor moeten zorgen dat ze werken op het moment dat dat nodig is.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.