Code oranje vanwege sneeuw, KLM schrapt vluchten

14 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft donderdag tientallen vluchten geschrapt vanaf Schiphol vanwege het winterse weer. Uit voorzorg gaan 27 vluchten naar Europese bestemmingen niet door.

De luchtvaartmaatschappij kijkt of meer annuleringen nodig zijn.

Code oranje

Een woordvoerder van de luchthaven had rond het middaguur nog geen meldingen van vertragingen. Wel adviseert Schiphol reizigers hier rekening mee te houden en op tijd van huis te vertrekken

Het KNMI heeft donderdag een waarschuwing uitgegeven (code oranje) voor extreem weer voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Vooral in het zuidwesten van het land kunnen de wegen verraderlijk glad zijn, omdat er ijzel kan voorkomen.

Drukke spits

De sneeuw breidt zich geleidelijk uit. In de loop van de middag sneeuwt het naar verwachting in het hele land. Het verkeer kan door de sneeuw te maken krijgen met een drukke avondspits. Het KNMI verwacht dat er op veel plaatsen ongeveer 5 tot 8 centimeter sneeuw zal vallen, in het oosten circa 3 tot 5 centimeter.

Rijkswaterstaat heeft al zijn 850 strooiwagens en sneeuwschuivers klaarstaan om sneeuw en ijzel te bestrijden. Waarschijnlijk gaan ze donderdagmiddag vrijwel allemaal de weg op.

Spoor

Op het spoor vallen de problemen door het winterse weer tot nu toe mee. De treinen rijden donderdag uit voorzorg weer volgens een aangepaste dienstregeling. Spoorbeheerder ProRail heeft extra storingsploegen en locomotieven klaarstaan. De Nederlandse Spoorwegen zetten extra personeel in.

In de nacht van donderdag op vrijdag kan er plaatselijk wat lichte regen of motregen vallen. Ook dan is er kans op ijzel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.