‘Buitenaards leven over 25 jaar vanaf aarde te zien’

15 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Volgens een groep onderzoekers van de Universiteit Leiden hoeven we in de nabije toekomst niet meer de ruimte in om buitenaards leven te zoeken. Momenteel wordt er gewerkt aan een telescoop die vanaf de aarde kan zoeken naar leven op andere planeten.

Professor Sterrenkunde Ignas Snellen legt vrijdag uit: ‘Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, kun je zien dat er leven is. Dat komt doordat je zuurstof kunt waarnemen.’ Volgens Snellen moet het omgekeerd ook zo werken: ‘Een reusachtige planeet met zuurstof in de atmosfeer duidt op leven’.

Goedkoper

De astronomen hebben al een modeltelescoop ontwikkeld die ook nog eens goedkoper is dan de huidige generatie telescopen. Dat komt volgens de professor omdat het beeld niet zo scherp hoeft te zijn.

De spiegels in de telescoop moeten wel heel groot zijn, omdat het belangrijk is dat er zoveel mogelijk licht wordt opgevangen. De telescoop moet waarschijnlijk zo groot zijn als een voetbalveld.

Niet nieuw

Het idee om naar zuurstof te zoeken bij het ontdekken van buitenaards leven is niet nieuw, het idee dat het zoeken vanaf de aarde zou kunnen is dat wel. Snellen en zijn collega’s denken dat hun idee over ongeveer 25 jaar met een hele grote telescoop realiseerbaar is. ‘Het idee was altijd dat de zuurstof op aarde de waarnemingen zou belemmeren. Maar dit hoeft niet zo te zijn’, zegt Snellen.

Het artikel dat de onderzoekers over dit onderwerp hebben geschreven, verschijnt volgende week in het vakblad The Astrophysical Journal.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.