Bestuur Amarantis declareerde royaal maar binnen de wet

14 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De bestuurders en adviseurs van de failliete scholenkoepel Amarantis hielden er een ‘ongepast’ royale levensstijl op na, maar overtraden de wet niet. Mogelijk pleegden ze in een enkel geval een strafbaar feit, maar dat moet nog worden onderzocht.

Dat blijkt uit het rapport van de commissie die onder leiding van Femke Halsema (GroenLinks) onderzoek deed naar het gedrag van de top van Amarantis.

De conclusie is opmerkelijk. In een concept-rapport in handen van De Volkskrant staat nog dat de schoolbestuurders zich schuldig zouden hebben gemaakt aan zelfverrijking. Maar volgens de krant zijn die belastende passages uit de eindversie van het rapport gehaald.

Twee lease-auto’s

De top van de christelijke scholenkoepel ging volgens het rapport hoe dan ook scheutig om met overheidsgeld. Zo hadden directieleden en adviseurs twee lease-auto’s per persoon van de zaak, mochten ze onbeperkt met het openbaar vervoer reizen en konden taxikosten worden gedeclareerd.

Ook fronst de commissie de wenkbrauwen bij de regeling die werd getroffen met bestuurder Leo Lenssen die in 2004 vertrok. Hij behield tot en met 2010 zijn gehele salaris en secundaire voorwaarden in de functie van adviseur, maar in werkelijkheid verrichtte hij nauwelijks werkzaamheden.

Binnen de wet

Toch bleven de bestuurders binnen de wetboeken. ‘Niet alles wat wettelijk is, is wenselijk,’ zegt de commissie-Halsema hierover. De commissie oordeelt dat de regels voor schoolbestuurders te ruim kunnen worden geïnterpreteerd.

Ook adviseert ze de minister een mogelijk strafbare betaling van 150.000 euro nader te onderzoeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.