nederland

Anti-monarchie-demonstrant: verklaring politie onzin

04 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse politie en vrijheid van meningsuiting: niet de beste combinatie, blijkt opnieuw. Een 23-jarige studente die vrijdag in Utrecht met een kartonnen bord demonstreerde tegen de monarchie, werd door agenten weggestuurd.

De demonstrante, genaamd Joanna, moest volgens de politie weg ‘omdat de sfeer grimmig werd’.

Joanna noemt het verhaal van de politie ‘onzin’. ‘Niemand had last van me,’ zegt ze tegen het Algemeen Dagblad. ‘Maar de kans om mijn mening te geven, is me daar wel onterecht ontnomen.’

Veiligheid

Ze liep vrijdag toevallig langs het Beatrixtheater waar koningin Beatrix met de koninklijke familie en personeel haar 75ste verjaardag vierde. Toen ze de vele toeschouwers zag, haalde ze bij een winkel een kartonnen bord, schreef daarop ‘Weg met de monarchie. Het is 2013’ en hield dat langs de weg omhoog.

‘Toen kwamen twee agenten op me af die me beetpakten en wegtrokken. Tegen mijn wil. Dat het voor mijn eigen veiligheid was, omdat de sfeer grimmig werd, zoals de politie beweert, is volstrekt onzin.’

Zwarte Piet

Het is niet de eerste keer dat Nederlandse agenten demonstranten hun recht op vrijheid van meningsuiting ontnemen. In 2011 werden twee demonstranten gearresteerd omdat ze bij een Sinterklaasintocht in Dordrecht t-shirts droegen met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’.

In 2009 werd in Amsterdam bij een pro-Palestijnse demonstratie een man met een Israël-vlag door de politie afgevoerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.