nederland

Zorgbestuurders mogen maximaal Balkenendenorm verdienen

11 januari 2013Leestijd: 1 minuut

De rechter heeft geoordeeld dat bestuurders in de zorg niet méér mogen verdienen dan de zogeheten Balkenendenorm. De Nederlandse Vereniging van Bestuurders in de Zorg (NVZD) had een kort geding aangespannen tegen de Staat om een nieuw wettelijk maximumsalaris te voorkomen.

Sinds 1 januari is de nieuwe Wet Normering Topinkomens van kracht voor functionarissen in de publieke en semipublieke sector. Volgens de NVZD was een wettelijk maximum niet nodig, omdat de branche zelf al een zogeheten ‘Beloningscode’ had ingesteld.

Balkenendenorm

De rechtbank vindt dat zorgbestuurders die nu méér verdienen dan het nieuwe maximum, voldoende tegemoet worden gekomen omdat de nieuwe wet een overgangsregeling bevat.

Volgens de Balkenendenorm mag een salaris niet meer zijn dan 130 procent van een ministerssalaris, dus 228.599 euro. Enkele tientallen zorgbestuurders zitten daar nu ruim boven, ondanks de eigen beloningscode.

Vakabond

De vereniging is teleurgesteld in de uitspraak en gaat de afwijzing bespreken met haar leden.

Vakbond Abvakabo FNV is blij met de uitspraak. De bond vindt dat belastinggeld voor de zorg aan de zorg moet worden besteed en niet aan ‘buitensporige salarissen van directeuren’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.