nederland

Verzet tegen afschieten groot wild in Drenthe

18 januari 2013Leestijd: 1 minuut

De beslissing van de provincie Drenthe om al het groot wild direct af te schieten, stuit op groot protest. Drenthe wil de dieren uit de provincie weren omdat ze voor landbouwschade zorgen en verkeersongelukken veroorzaken.

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting het Drentse Landschap maken bezwaar tegen de beslissing.

De organisaties vinden het preventief afschieten van alle edelherten, wilde zwijnen en damherten een overtrokken maatregel.

Grens oversteken

In de aangrenzende bossen het Drents-Friese Wold en Dwingelderveld leeft veel groot wild.

Wanneer de dieren de Drentse grens oversteken, moeten ze worden afgeschoten, vindt de provincie. ‘Onbegrijpelijk, zegt boswachter André Donker. ‘De natuurgebieden in Drenthe bieden genoeg leefruimte voor herten en wilde zwijnen.’

Overbodig

Preventief afschieten vinden de belangenverenigingen overbodig, omdat de populaties eenvoudig gereguleerd kunnen worden.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme pleit vrijdag in de Volkskrant nog eens tegen het afschieten van herten.

Thieme vindt het argument dat populaties door jagers moeten gereguleerd ongeldig en vindt dat de populatiebeheersing aan de natuur zelf moet worden overgelaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.