nederland

Steeds zwaardere aardbevingen door gaswinning Groningen

25 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Gaswinning in de provincie Groningen veroorzaakt steeds zwaardere aardschokken. In de toekomst kunnen de bevingen heviger zijn dan tot nu toe gedacht.

Dat concluderen experts in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de experts het erover eens zijn dat de gaswinnende activiteiten in de noordelijke provincie voor steeds grotere aardschokken zorgen.

Vermoeden

Het rapport bevestigt het vermoeden van veel inwoners van Groningen die volgens hun gevoel met steeds zwaardere bevingen te maken kregen.

Volgens de experts is de enige oplossing het terugbrengen van de gaswinnende activiteiten. Maar volgens minister Kamp kan dat niet zomaar. Ongeveer 97 procent van de Nederlandse huishoudens is afhankelijk van het gas.

Geen alternatief

Gasfornuizen in Nederland werken alleen op Nederlands gas, waardoor het importeren van buitenlands gas een ingewikkelde operatie is.

Kamp is niet van plan de gaswinning te stoppen. Wel wordt er 100 miljoen euro vrijgemaakt voor versterking van het gebied.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.