nederland

Rapport: politie faalde ernstig bij rellen Haren

30 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Er ging veel mis bij de Groningse politie toen het dorpje Haren werd bestormd door duizenden relschoppers. De politie heeft intern ingrijpende maatregelen genomen.

Dat melden RTV Noord en het Dagblad van het Noorden op basis van een intern evaluatierapport van de politie.

Volgens het rapport faalde de politie bij de rellen op vrijwel alle punten en was het duidelijk niet voorbereid op onverwachte ordeverstoringen.

Dramatisch

De interne communicatie zou gebrekkig zijn verlopen en de verbindingen waren ‘dramatisch’. De Mobiele Eenheid (ME) kwam veel te laat en de agenten hadden niet de juiste middelen tot hun beschikking.

Vooruitlopend op het onderzoek van oud-PvdA-leider Job Cohen, heeft de politie al enkele maatregelen genomen.

Lange latten

Alle agenten krijgen een lange wapenstok, de ME-bussen worden van navigatie voorzien en er komen vaste teams voor dreigende incidenten.

Daarnaast krijgen alle noordelijke politie-agenten extra scholing in het communicatiesysteem C2000.

Eerder werd al bekendgemaakt dat de verantwoordelijke politiecommandant Marion Latour is opgestapt. Zij keert terug naar de brandweer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.